TÜRMOB: KDV Kanunu ve KHK’larda Yapılan Değişiklikler

Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlere KDV Iade ve Karsit Inceleme Yetkisi Verildi

ÖZET:

7104 sayili Kanun ile KDV Kanunu ile muhtelif Kanunlarda ve KHK’larda degisiklikler ve düzenlemeler yapildi.

KDV Kanuna “Hasilat esasli vergilendirme sistemi” getirildi. Ticari kazanci isletme hesabi esasina göre tespit edilenler ile mesleki kazanci serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenen sektör ve meslek gruplari kapsaminda yer alanlarin talep etmesi halinde, hasilatlari üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme yapildi.

KDV iadelerinde vergi müfettislerince yapilacak iade incelemelerinin süresi üç ay olarak belirlendi. Bu süre idarece 2 aya kadar uzatilabilecektir.

SMMM’lere KDV iadelerinde rapor düzenleme ve katma deger vergisi iadesine dayanak teskil eden rapora konu hesap ve islemlerin dogrulanmasi için gerekli kayit ve belgelerle sinirli olmak üzere karsit inceleme yetkisi verildi.

Serbest muhasebeci mali müsavirler, iadeye iliskin düzenledikleri raporlarin dogru olmasindan sorumlu tutulacaklardir. Düzenledikleri raporun dogru olmamasi halinde, rapor kapsami ile sinirli olmak üzere, ziya ugratilan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müstereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardir.

Istisna edilmis islemlerde indirilemeyen Katma Deger Vergisi, islemin gerçeklestigi dönemi izleyen ikinci takvim yilinin sonuna kadar talep edilmesi sartiyla iadeye konu edilebilecektir.

6 Nisan 2018 tarihli ve 30383 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 7104 sayili KATMA DEGER VERGISI KANUNU VE BAZI KANUNLAR ILE 178 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN ile KDV Kanunu ile muhtelif Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde degisiklikler ve düzenlemeler yapilmistir.

Degisiklik yapilan yasal düzenlemeler asagidaki gibidir.

√ 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu

√ 193 sayili Gelir Vergisi Kanunu

√ 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi Kanunu

√ 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanununu

√ 213 sayili Vergi Usul Kanunu

√ 13/12/1983 tarihli ve 178 sayili Maliye Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname

√ 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayili Gelir Idaresi Baskanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanunu

√ 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayili Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanunu

√ 27/6/1989 tarihli ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararname

√ 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu

Yapilan bu degisiklikler özetle asagidaki gibidir.

1) Arsa (kat) karsiligi insaat islerinin iki ayri teslim oldugu anlaminda yorumlanabilecek bir ifade KDV Kanuna eklenmistir. (madde 1) Arsa karsiligi insaat islerine iliskin bedelin tespitinde, müteahhit tarafindan arsa sahibine birakilan konut veya isyerinin, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan ikinci siradaki maliyet bedeli esasina göre belirlenen tutarin esas alinmasi öngörülmüstür. (madde 7) (Söz konusu düzenlemeler 6/4/2018 tarihinden sonra yapilan teslimlere uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girmistir.)

2) Müzayede mahallerinde yapilan satislarda bu satislari yapanlar, KDV mükellefi olarak belirlenmistir. (madde 2)

3) Fazla veya yersiz hesaplanan ve Hazineye ödenen verginin satici tarafindan aliciya geri verilmesi sarti ile saticiya iade edilmesi düzenlemesi getirilmektedir. Bunun için alici ve satici tarafindan beyanlarin düzeltilmesi ve söz konusu KDV’in önce aliciya ödenmesi gerekmektedir. (madde 2)

4) KDV Kanununun 13’üncü maddesinde yapilan degisiklikle Gümrüksüz satis magazalarina “Free Shop (Duty Free)” veya bunlarin depolarina yapilan teslimlerin ihracat teslimi sayilmasina yönelik düzenleme yapilmistir. (madde 3) (1/6/2018 tarihinde yürürlüge girecektir)

5) KDV Kanununun 13’üncü maddesinde yapilan degisiklikle 1/6/2018 tarihinde yürürlüge girmek üzere bazi bagis islemlerine iliskin olarak bagista bulunacaklara yapilan teslim ve hizmetler KDV istisna kapsamina alinmistir. Örn. Diyanet Isleri Baskanligi denetimine tabi yaygin din egitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanligina ait gençlik merkezleri gibi. (madde 4)

6) 1/6/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’de yerlesik olmayan yabanci uyruklu gerçek kisilere verilen saglik hizmetlerine KDV istisnasi getirilmistir. (madde 4)

7) 1/6/2018 tarihinde yürürlüge girmek üzere 4691, 5746 ve 6550 sayili Kanunlar kapsaminda Ar-Ge, yenilik ve tasarim faaliyetlerinde bulunan isletmelere münhasiran bu faaliyetlerinde kullanilmak üzere yapilan yeni makina ve teçhizat teslimleri tam istisna kapsamina alinmistir. (madde 4)

8) 1/6/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere adi ortakliklarin sermaye sirketine dönüsmesi islemlerinin KDV’den istisna edilmesi yönünde düzenleme yapilmistir. (madde 5)

9) 1/6/2018 tarihinden geçerli olmak üzere konfeksiyon kirpintilarinin teslimi, KDV istisnasi kapsamina alinmistir. (madde 5)

10) 1/6/2018 tarihinden geçerli olmak üzere ikinci el motorlu kara tasiti veya tasinmaz ticaretiyle istigal eden mükelleflerce, mükellef olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsaminda alimlar dahil) alinarak vasfinda esasli degisiklik yapilmaksizin satilan ikinci el motorlu kara tasiti veya tasinmazlarin tesliminde, vergi matrahini alim bedeli ile satis bedeli arasindaki farkin olusturmasi yönünde özel matrah sekli belirlenmistir. (madde 6)

11) Indirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetin gerçeklestigi vergilendirme döneminden sonra ortaya çikan giderler veya yapilan iskontolar dolayisiyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma deger vergisinin iade hesabina dahil edilmesine imkan saglanmistir. (madde 8)

12) 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere indirim hakkinin, vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yilini takip eden takvim yili sonuna kadar kullanilabilmesine imkan saglanmistir. (madde 8)

15) Maliye Bakanliginca belirlenen faydali ömürlerini tamamladiktan sonra zayi olan veya istisna kapsaminda teslim edilen amortismana tabi iktisadi kiymetlere iliskin yüklenilen katma deger vergisi ile faydali ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsaminda teslim edilen amortismana tabi iktisadi kiymetlere iliskin yüklenilen katma deger vergisinin kullanilan süreye isabet eden kisminin hesaplanan KDV’den indirilmesine yönelik düzenleme yapilmistir. (madde 9)

16) 30’uncu maddede yapilan degisiklik ile transfer fiyatlandirmasi yoluyla örtülü olarak dagitilan kazançlara iliskin ithalde veya sorumlu sifatiyla ödenen katma deger vergisinin yani sira Türkiye’deki islemler nedeniyle saticiya ödenen ve satici tarafindan da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma deger vergisinin alici tarafindan indirilebilmesi saglanmistir. (madde 9)

17) 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanununun 322’nci maddesine göre degersiz hale gelen alacaklara iliskin alici tarafindan ödenmeyen katma deger vergisi mükellefin vergiye tabi islemleri üzerinden hesaplanan katma deger vergisinden indirilemeyecektir. (madde 9)

18) Istisna edilmis islemlerde indirilemeyen Katma Deger Vergisinin islemin gerçeklestigi dönemi izleyen ikinci takvim yilinin sonuna kadar talep edilmesi sartiyla iadeye konu edilebilecegi belirtilmistir. (madde 10). (1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir)

19) Imalatçilar tarafindan yapilan ihracat islemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma deger vergisi yerine sektörler itibariyla ihracat bedelinin belli bir oranina kadar iade yaptirma konusunda Maliye Bakanligina yetki verilmistir. (madde 10) (1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir)

20) 3065 sayili Kanunun 36’nci maddesinde degisiklik yapilarak süresi içinde iadesi talep edilmeyen katma deger vergisini gelir ve kurumlar vergisi matrahlarinin tespitinde gider olarak yazdirma ve iade hakki doguran islemlerle ilgili iade talebinde bulunulabilecek asgari tutan belirleme hususlarinda Bakanlar Kuruluna yetki verilmistir. (madde 11)

21) Maliye Bakanligina, mükellefiyet süresi, çalisan sayisi, aktif ve özsermaye büyüklügü, ödenen vergi tutari, vergisel ödevlerin zamaninda yerine getirilip getirilmedigi, sahte veya muhteviyati itibariyla yaniltici belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadigi gibi kriterler esas alinarak mükelleflerin vergisel uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farkli iade yöntemleri tespit etmeye, iade alacaginin mahsup edilecegi vergi borçlari ile iadeye iliskin diger usul ve esaslari belirleme konusunda yetki verilmektedir. (madde 11)

22) KDV Kanununda degisiklik yapilarak “Hasilat esasli vergilendirme sistemi” getirilmistir. Ticari kazanci isletme hesabi esasina göre tespit edilenler ile mesleki kazanci serbest meslek kazanç deflerine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenen sektör ve meslek gruplari kapsaminda yer alanlarin talep etmesi halinde, hasilatlari üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme getirilmistir. (madde 12) (1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir)

23) Maliye Bakanligina Vergi Usul Kanunu uyarinca isletme hesabi esasina göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanini, beyannamenin verildigi ayi takip eden ikinci ayin sonuna kadar uzatma konusunda yetki verilmistir. (madde 13) (1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir)

24) Teknoloji gelistirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji gelistirme bölgesinde faaliyette bulunanlarin bu bölgelerde ürettikleri oyun yazilimlari da istisna kapsamina dahil edilmistir.

Ayrica 3065 sayili Kanunun geçici 20’nci maddesi kapsaminda katma deger vergisinden istisna edilen islemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine imkan taninmistir. (madde 14) (1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir)

25) Taksi, dolmus, minibüs ve umum servis araçlarina ait ticari plakalarin elden çikarilmasindan dogan kazançlarin tamami gelir vergisinden müstesna tutulmustur.(madde 15) Ayrica taksi, dolmus, minibüs ve umum servislere ait ticari plakalarin, 6/4/2018 tarihinden önce elden çikarilmasindan dogan kazanç ve islemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir islemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyati yapilmayacak, vergi cezasi kesilmeyecek, daha önce yapilmis olan tarhiyatlardan ve kesilmis cezalardan varsa açilmis davalardan feragat edilmesi kaydiyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecektir. Tahsil edilen tutarlar ise red ve iade edilmeyecektir. (madde 18)

26) KDV iadelerinde vergi müfettislerince yapilacak iade incelemelerinin süresi üç ay olarak belirlenmistir. Bu süre idarece 2 aya kadar uzatilabilecektir. (madde 19) (1/1/2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine iliskin yapilacak incelemelerde uygulanmak üzere 1/1/2019 tarihinde yürürlüge girecektir.)

27) Taksi, dolmus, minibüs ve umum servis araçlarina ait ticari plakalarin devrine iliskin islemlerde, alim satim bedeli üzerinden (binde 30) oraninda harç alinacak olup; alinacak harcin miktarinda, üst sinir dikkate alinmayacaktir. (madde 21)

28) SMMM’lere KDV iadelerinde rapor düzenleme yetkisi verilmistir. 3568 sayili Kanunda yapilan degisiklik ile Maliye Bakanligi, yetki almis serbest muhasebeci mali müsavirlere, beyannamelerini imzaladiklari dönem ve mükelleflerle sinirli olmak kaydiyla, Katma Deger Vergisi Kanunu kapsaminda yapilacak iadeye dayanak teskil edecek rapor düzenlettirmeye, bu kapsamda rapor düzenleyecek serbest muhasebeci mali müsavirlerde aranacak nitelik ve sartlar ile rapor düzenlenebilecek iade türlerini ve azami iade tutarlarini tespite ve uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili kilinmistir.

Serbest muhasebeci mali müsavirler, iadeye iliskin düzenledikleri raporlarin dogru olmasindan sorumlu tutulacaklardir. Düzenledikleri raporun dogru olmamasi halinde, rapor kapsami ile sinirli olmak üzere, ziya ugratilan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müstereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardir. (madde 23)

29) Özel Tüketim Vergisi Kanununda gümrüksüz satis magazalari (Duty Free) ve gümrük depolari ile ilgili KDV degisikliklerine iliskin paralel düzenleme yapilmistir. (madde 24)

30) Yeni 1.000 vergi müfettisi alimina iliskin kadro ihdasi yapilmis ve Vergi Denetim Kurulu bünyesinde KDV iadesi grubu kurulmustur. (madde 26)

(09.04.2018)